Dimission for nye biologer: I skal lære at styre presset og sætte jeres egne grænser

Smil, sang og hyggelige anekdoter dannede fredag 29. juni rammen om Institut for Biosciences første dimissionsfest. Viceinstitutleder Angela Fago uddelte diplomer og håndtryk, og professor Bo Barker Jørgensen stod for festtalen.

02.07.2018 | Lea Laursen Pasgaard

Dimittender fra Institut for Bioscience årgang 2017/2018. Foto af Lea Laursen Pasgaard

Dimittender fra Institut for Bioscience 2017/2018. Fotos: Lea Laursen Pasgaard

36 nyuddannede biologer fejrede fredag 29. juni afslutningen på deres kandidatstudier, da de sammen med familie, kærester og venner deltog i Institut for Biosciences dimissionsfest på campus i Aarhus.

Her havde viceinstitutleder Angela Fago fået fornøjelsen af at byde de 85 deltagere hjertelig velkommen og holde den indledende tale til dimittenderne fra årgang 2017/2018, hvor hun reflekterede over den tilværelse, dimittenderne nu går i møde.

Stærkt fællesskab

”Nogle af jer vil arbejde som biologer ude i naturen eller i lab, nogle som gymnasielærere, andre som formidlere eller konsulenter i det private. Og I har netop mange kompetencer, fordi kendskab til biologi og biologiske metoder kan bruges i mange sammenhænge ude på arbejdsmarkedet.”

”Uanset hvad I kommer til at arbejde med, er der én ting, som I vil have til fælles resten af livet, og det er jeres stærke fællesskab, og hvor meget de sidste fem år på dette universitet kommer til at fylde i jeres liv.”

Angela Fago opfordrede dimittenderne til at melde sig ind i instituttets alumnenetværk for tidligere studerende. Flere end 1.200 biologer fra AU er allerede med i netværket, der blandt andet byder på en årlig Alumnedag og en række andre eksklusive faglige og sociale arrangementer.

Balance i arbejdslivet

Da forsamlingen havde sunget ”Danmark, nu blunder den lyse nat” blev det tid til festtalen ved professor og centerleder Bo Barker Jørgensen, som gav anledning til både grin, eftertanke og klapsalver.

I sin tale opfordrede Bo Barker Jørgensen dimittenderne til at lære at omgås ethvert præstationspræs på en god måde og til at finde en god balance mellem privatliv og arbejde. En balance både de og deres omgivelser kan blive tilfredse med.

”Det er et pres, som både kommer udefra og indefra. Det er vigtigt, at man kan arbejde konstruktivt med det og formindske risikoen for, at man bliver stresset. Langvarig stress er en folkesygdom, som bliver stadig hyppigere.”

”Selv om I nu lige er blevet færdige med jeres uddannelse og eksaminer, så er den dårlige nyhed jo, at vi egentlig aldrig bliver helt færdige med at skulle til eksamen. Eksaminerne kommer bare i en anden forklædning senere i livet. I skal lære at styre presset og sætte jeres egne grænser.”

Diplomer og Pelle-krus

Til højlydte klapsalver og i alfabetisk rækkefølge blev dimittenderne bagefter kaldt ned til auditoriets talerpult, hvor viceinstitutleder Angela Fago uddelte diplomer, lykønskninger og håndtryk til alle.

Dimittenderne fik også en lille gave fra instituttet, som studerende fra Biologisk Fagudvalg havde designet: Et dimittendkrus med universitetets logo, årstal og de biologistuderendes maskot, propelpadden Pelle.

Dimissionen blev rundet af med fotografering og et traktement i Matematisk Kantine, som instituttet var vært for.

Institut for Bioscience, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere, Alumner