Nyt stort formidlings- og undervisningsprojekt om havet åbnet på Aarhus Universitets forskningsskib, Aurora

Godt 700 gæster fandt ned til forskningsskibet Aurora i Aarhus Havn lørdag d. 31. august. Her kunne de studere planter og dyr fra Aarhus bugt, lave krabbesuppe og smage på tang-tapas.

03.09.2019 | Else Vihlborg Staalsen

Projekt ’Hovedet i Havet’ giver børn en lærerig oplevelse af livet under havets overflade med det mål, at de unge verdensborgere på sigt tager ansvar for en vigtig naturtype. Foto: Søren Kjeldgaard.

Mads Bendixen fra projekt ’Hovedet i Havet’ fortæller, hvad man finder inde i en sild. Foto: Søren Kjeldgaard.

På Auroras agterdæk, gør projektleder Peter Bondo sig klar til at byde velkommen til den officielle start af projekt ’Hovedet i Havet. Foto: Søren Kjeldgaard.

Viceinstitutleder, Henrik Fossing, Institut for Bioscience lykønsker med projektet og åbner officielt projekt Hovedet i Havet. Foto: Søren Kjeldgaard.

Arrangementet markerede åbningen af det fireårige formidlingsprojekt ’Hovedet i Havet’, som Nordea-fonden netop har støttet med 11 millioner kroner.

Projektet fortæller skolebørn om det spændende men for de fleste usynlige liv under havets overflade og udvikler undervisningsforløb, der skal give eleverne en bedre viden om livet i havet, med det mål at tage ejerskab for en meget vigtig naturtype i Danmark.

”Der sker så meget under havets overflade, som de færreste af os er klar over. I Danmark har vi alle mindre end 50 km til havet, og det er et meget vigtigt økosystem, som vi skal passe godt på,” sagde projektleder Peter Bondo, under åbningstalen.

Projektet koordineres fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet og involverer en række andre formidlingsinstitutioner, herunder akvarier og museer rundt omkring i Danmark.

Viceinstitutleder Henrik Fossing, der foretog den officielle åbning af projektet, takkede Nordea-fonden for den betydelige støtte, fonden havde ydet projektet.

”Jeg vil gerne sige tillykke til landets skoler, til lærerne, børnene, og alle de unge. Projektet er også jeres. Vi har meget store udfordringer, som fremtidens generationer skal være med til at løse, før vi får et sundt og bæredygtigt havmiljø. Udfordringer, der kun løses, hvis der hele tiden er unge friske, begejstrede øjne til se, undres, forstå og at finde på nye og bedre løsninger”, sagde Henrik Fossing.

”Og det hele starter på en eller anden måde i grundskolen. Det er her glæden ved naturen skal vækkes, så de næste generationer bliver tændt på naturvidenskaben,” sluttede Henrik Fossing, før gæsterne sagde tillykke med en gang tang-tapas og Hovedet i Havet kagemand (M/K).

Yderlige oplysninger om projektet: Signe Brokjær Nielsen, Aarhus Universitet, tlf.: 5317 3454, mail: signe.brokjaer@bios.au.dk

Institut for Bioscience, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere