Propelpadden Pelle: Fra protestplakat til symbol på biologernes fællesskab

Med sin glade mimik og propel på skjoldet er Propelpadden Pelle svær ikke at holde af. Hvert år til sin fødselsdag bliver den fejret med en stor kagekonkurrence, og i år har Pelle 25-års jubilæum som maskot for de biologistuderende på Aarhus Universitet.

06.12.2017 | Lea Laursen Pasgaard

Propelpadden Pelle fejrer i år 25-års jubilæum som de biologistuderendes maskot på Aarhus Universitet. Illustration: Børge Madsen

Pelles fødselsdag fejres hvert år med en kagekonkurrence, hvor de nye studerende konkurrerer om at lave den bedste Pelle-kage. Foto: Mads Warming

Børge Madsen er Pelles skaber, og han glæder sig over, at de studerende holder liv propelpadden. Foto: Álfheidur Eva Gudmundsdottír

Det allerførste billede af Propelpadden Pelle: Illustration: Børgen Madsen

Det var på ingen måde intentionen at skabe en maskot for biologerne på Aarhus Universitet, da Børge Madsen for 25 år siden tegnede en flyvende skildpadde. Pelle Propelpadde var egentlig bare ment som en sjov tilføjelse til en protestplakat, og Børge Madsen var faktisk tæt på at skære den ud af billedet.

Skildpadder i unisøen

”Dengang gik der blandt os biologistuderende et hårdnakket rygte om, at der levede sumpskildpadder i Universitetssøen. Det hed sig, at nogle havde sat dem ud dernede, og at de havde formået at overleve. Jeg blev bedt om at lave en plakat til en studenterpolitisk protest imod politikernes planer om at indføre stopprøver. Protestaktionen skulle foregå på Universitetssøen, og så tilføjede jeg for sjov en skildpadde,” fortæller Børge Madsen, som studerede biologi på Aarhus Universitet fra 1990-96.

På plakaten kom skildpadden til at hænge i luften over en båd med studerende på Universitetssøen, og propellen blev sat på, fordi en kammerat påpegede, at skildpadder ikke kunne flyve, husker Børge Madsen.

Maskot og hyggeonkel

Efter protestaktionen tog de studerende hurtigt propelpadden til sig som en slags maskot. Biologisk Fagudvalg, de biologistuderendes interesseorganisation, besluttede, at propelpadden skulle indgå i udvalgets logo, og den blev hurtigt døbt Pelle.

”Jeg må være dig svar skyldig, hvorfor den lige fik det navn. Umiddelbart er det et sødt lille navn. En skildpadde skal vel hedde Pelle?” siger Børge Madsen og fortsætter med et bud på, hvorfor skildpadden så hurtigt blev en del af hverdagen på biologistudiet.

”Den var en visualisering af sagnet, og så havde den en blødgørende og formildende effekt. Den fungerede lidt som en hyggeonkel.”

Budbringer med respekt

Siden 1992 har Propelpadden Pelle været en del af hverdagen på studiet. Den har prydet T-shirts og pins, og i de seneste fem år har den endda haft sin egen Facebook-profil, hvorfra den kommunikerer fagudvalgets budskaber ud til de studerende. Facebook-profilen har Børge Madsen ikke haft noget med at gøre. Den er derimod startet af Mads Warming, som blev færdiguddannet biolog i januar 2017 og i mange år var aktiv i Biologisk Fagudvalg.

”Pelle er maskot for studiet, men også budbringer af nyt – godt som dårligt. Når Pelle skriver ud i fagudvalgets Facebook-gruppe, som alle biologistuderende følger, så bliver der lyttet,” fortæller Mads Warming.

”Hvis han skriver, at der trænger til at blive ryddet op i Biologiens Hus, så bliver det respekteret på en anden måde, end hvis det bare kom fra mig eller forretningsudvalget. Pelle har jo været på universitetet længere end alle studerende, så ham sætter man ikke lige spørgsmålstegn ved,” tilføjer han med et smil.

Kage med bacon og Gammel Dansk

Det er blevet en tradition på studiet, at Pelles fødselsdag hvert år i oktober markeres med en kagekonkurrence, hvor de nye hold af biologistuderende konkurrerer om at skabe den bedste Pelle-kage. Bacon og Gammel Dansk skal på en eller anden måde indgå i kreationerne, som ofte bliver meget fantasifulde.

”Kagerne skal være relateret til Pelle. Mange kager har form som skildpadder, men de er også relateret til de temaer, som holdene har haft i rusugerne. For eksempel et pirattema. Kagerne bedømmes på deres udseende, smag, kreativitet og præsentation,” forklarer han.

Mindet om en svunden tid

Som Pelles skaber følte Børge Madsen denne oktober, at det var på sin plads at skrive en lille hilsen til propelpadden på dens Facebook-profil i anledning af dens 25 års jubilæum. Normalt dukker propelpadden typisk kun op i bevidstheden, når han mødes med gamle studiekammerater og mindes de gode gamle dage.

”For mig er han en påmindelse om den tid, jeg havde inden for de gule mure. Han minder mig om den energi og de værdier, der var blandt biologerne på studiet dengang,” fortæller Børge Madsen.

Det er kommet som lidt af en overraskelse for ham, at Pelle her 25 år senere stadig bliver brugt som maskot:

”Det er jo en kæmpestor cadeau til Pelle. Han skaber kontinuitet, og den måde, de studerende bruger ham på, viser, at de har det ligeså fedt på studiet, som vi havde dengang.”

Alumner