Semifinalen i Biologiolympiade afgjort på Bioscience

30 talentfulde gymnasieelever har i to dage været samlet på Institut for Bioscience i Aarhus for at dyste på viden og færdigheder inden for biologien. Arrangementet giver eleverne nogle ekstraordinære oplevelser og vækker deres interesse for biologien.

10.01.2018 | Lea Laursen Pasgaard

De startede 2400, og i denne uge har de 30 dygtigste besøgt Institut for Bioscience for at dyste i semifinalen. Foto: Lea Laursen Pasgaard

Institut for Bioscience i Aarhus har den 8. og 9. januar været vært for semifinalen i den danske Biologiolympiade. 30 gymnasielever fra hele landet har brugt to intensive dage på teoretiske test og praktiske biologiske øvelser i laboratorierne, og 15 er nu gået videre til den danske finale.

18-årige Andreas Rygaard går i 3.g på Birkerød Gymnasium og er en af de 15 elever, som er gået videre til den danske finale. Sidste år gik han hele vejen og var med til at repræsentere Danmark ved Den Internationale Biologiolympiade i England. Her var han blandt de 20 procent bedste og kunne dermed hive en sølvmedalje med hjem til Danmark.

Nye faglig udfordringer

Muligheden for at blive fagligt udfordret er for Andreas Rygaard den helt store gevinst ved at deltage i olympiaden:

”De faglige udfordringer er af en hel anden kaliber end i gymnasiet. Her får vi også mulighed for at møde nogle rigtig dygtige forskere og komme rundt på de forskellige universiteter og se, hvad der foregår,” forklarer han.

Det var i sin tid en gymnasielærer, der fik Andreas Rygaard til at tage den indledende olympiade-test, som bragte ham videre i konkurrencen. Sidste års flotte resultat og gode sociale oplevelser med de øvrige deltagere har fået ham til at stille op igen i år.

”Det er fedt at møde nogle andre unge med de samme interesser. Vi kommer til at bruge en del tid sammen her efter semifinalen, hvor vi skal mødes til træning i Sorø inden finalen,” fortæller han.

Inspiration og talentpleje

Kirsten Wøldike er national koordinator for olympiaden, og hun mærker tydeligt på deltagerne, at olympiaden er med til at give dem nogle store oplevelser med biologien. Hun mener, det er vigtigt at pleje de spirende naturvidenskabelige talenter, og det er olympiaden med til:

”Det er vigtigt inspirere dem, der er interesserede i naturvidenskab. Men faktisk oplever vi også, at vi vækker interessen hos nogle af dem, som kun deltager, fordi deres lærer har sat dem til det. Når de så oplever at gå videre, indser de, hvor dygtige de er. Det er med til at stimulere deres interesse for faget,” fortæller Kirsten Wøldike.

” Vi kan virkelig se på dem, der deltager fra semifinalen og frem, at deres deltagelse betyder meget for deres interesse for biologien. De får et stort løft af at være med, både fagligt og personligt,” tilføjer hun.

Den første Internationale Biologiolympiade blev afholdt i 1990, og Danmark har deltaget siden 2005. Aarhus Universitet var vært for Den Internationale Biologiolympiade for to år siden.

Dette års semifinale på Institut for Bioscience blev rundet af med rundvisning og præmieoverrækkelse i Væksthusene, hvor viceinstitutleder Angela Fago uddelte diplomer til alle deltagere og holdt en lille peptalk for deltagerne. De fire dygtigste ved den danske finale skal repræsentere Danmark ved Den Internationale Biologiolympiade, som i år bliver holdt i den iranske hovedstad Teheran i juli måned.

Læs mere om den danske Biologiolympiade her

Institut for Bioscience, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere