Tang-entusiaster fra nær og fjern mødes i Grenaa

Når mere end hundrede tang-entusiaster mødes til AlgeCenter Danmarks årlige konference, er der tang i alle afskygninger på programmet. Seniorforsker fra Institut for Bioscience har været med til at arrangere konferencen, som byder på alt fra australsk akvakultur og canadiske antioxidanter til bedre tarmsundhed hos folk og fæ i Danmark.

10.10.2018 | Lea Laursen Pasgaard

Institut for Bioscience er en del af AlgeCenter Danmark, som er et forsknings-, innovations- og formidlingssamarbejde mellem Aarhus Universitet, Teknologisk Institut og Kattegatcentret. Foto: AlgeCenter Danmark

Vinklerne på anvendelse af tang er både mange og forskelligartede, når Nordic Seaweed Conference afholdes i Grenaa d. 10-11. oktober. Med deltagere fra ti forskellige lande og fra både forskningsinstitutioner, myndigheder og store og små virksomheder, er konferencen det ideelle sted at blive klogere på, hvad der sker inden for dyrkning og anvendelse af tang.

Tang til et bedre havmiljø

Arrangør er AlgeCenter Danmark, som er et forsknings-, innovations- og formidlingssamarbejde mellem Aarhus Universitet, Teknologisk Institut og Kattegatcentret.

Konferencen sætter med eksempler fra Australien og Portugal blandt andet fokus på, hvordan man kan dyrke tang i forbindelse med landbaseret produktion af fisk og på den måde få en mere miljøvenlig og bæredygtig produktionsform.

Seniorforsker Annette Bruhn fra Institut for Bioscience er med til at arrangere konferencen, og hun ser frem til de mange spændende konferenceoplæg.

”Det er et super spændende program, og det er nogle af områdets allerstørste kapaciteter, vi har samlet i de to dage i Grenaa. Det bliver spændende at høre, hvor langt vi er kommet med at gøre dyrkning og anvendelse af tang til en kommerciel succes rundt om i verden,” fortæller Annette Bruhn og fortsætter:

”Og ikke mindst glæder jeg mig over, at dyrkning og anvendelse af tang ikke bare bidrager med spændende produkter, men som regel er ensbetydende med en mere bæredygtig produktion og et renere havmiljø”.

Rekordmange deltagere

Når AlgeCenter Danmark for ottende år i træk samler tangentusiaster fra hele verden til Nordic Seaweed Conference i Grenaa er det med flere deltagere end nogensinde før, og der er samtidig også rekordmange erhvervsfolk og en større andel af internationale deltagere.

”Vi er rigtig glade for at kunne konstatere, at fokus på tang er stærkt stigende – både helt lokalt i Østjylland og i resten af verden. Og ekstra positivt er det selvfølgelig, at så mange har fået øjnene op for, at netop vores årlige tangkonference er et godt sted at blive klogere på den nyeste forskning og ikke mindst på de potentialer, der ligger i at anvende tang,” fortæller forskningsleder i Kattegatcentret, Lone Thybo Mouritsen, og fortsætter:

”Jeg tror på, at dyrkning og udnyttelse af tang har potentiale til at vokse. Den amerikanske Grantham Foundation, som arbejder for at beskytte det globale miljø, har udpeget tang som et område, der bør investeres i, fordi tangdyrkning kan virke positivt på klima og fødevareforsyning. Den udvikling, vil vi gerne være en aktiv del af i AlgeCenter Danmark.”

Fokus på Tang i Grenaa

Grenaa rummer hele to virksomheder, som laver produkter af tang. Nordisk Tang, som blandt andet laver tangpesto og fermenteret tangsalat og den nye virksomhed Seaman Chips, som laver tangchips i tre forskellige varianter. Konferencen afsluttes med et erhvervsnetværksmøde for særligt interesserede danske og enkelte nordiske deltagere, og her får deltagerne mulighed for at møde de to lokale virksomheder, samt fire unge iværksættere, der vil dyrke tang på Djursland.

FOR MERE INFORMATION OM KONFERENCEN KONTAKT:

• Annette Bruhn, seniorforsker, Institut for Bioscience, anbr@bios.au.dk, tlf.: 29638034
  • Lone Thybo Mouritsen, leder for forskning i Kattegatcentret, lm@kattegatcentret.dk, tlf.: 20276553
Institut for Bioscience, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere