Tang i dyrefoder har stort potentiale

Lidt tang i foderet er godt for både køer, grise og ikke mindst det globale klima, viser nye undersøgelser.

28.10.2016 | Peter Bondo Christensen

Foto: Jesper Rais, Aarhus Universitet

Annette Bruhn fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, er for tiden på forskningsophold hos en australsk forskergruppe ved James Cook University i Townsville, Australien. Teamet har netop vist, at 2 % tang i foderet kan reducere udledningen af metan fra køer med op til 99 %.

Forskerne har undersøgt effekten af mere end 20 forskellige arter af tang, men fandt ud af, at arten Asparagopsis taxiformi var langt den mest effektive til at formindske produktionen af metan i køernes maver. Asparagopsis er en rødalge, der minder lidt om den danske art ledtang.

Annette har sammen med sine australske kolleger indsamlet 3,3 ton af algen Asparagopsis taxiformi. Algerne er skånsomt tørret i en gigantisk frysetørrer på Tasmanien og nu på vej tilbage til James Cook University i Townsville. I begyndelsen af 2017 skal tangen bruges til et storstilet foderforsøg med kvæg.

”Kan vi reducere udslippet af metan ved at tilsætte lidt tang til kvægfoderet, åbner det for store globale perspektiver for mængden af drivhusgasser i atmosfæren”, siger Annette Bruhn.

Metan er en af de mest aggressive drivhusgasser. Hvis tilsætningen af alger til foder blot reducerer kvægets udledning af metan med 50 %, vil det svare til, at udledningen fra verdens kvæg årligt kan reduceres med en mængde, der svarer til hele Tysklands udledning af kuldioxid.

”Det er virkelig lovende resultater – men der er endnu flere gevinster at hente ved at tilsætte tang til dyrefoder”, fortsætter Annette. ”Andre bioaktive stoffer i tan, ser f.eks. ud til at bremse diarré hos smågrise, og kan altså potentielt erstatte antibiotika og zink.”

På den nyligt afholdte Nordic Seaweed Conference hos AlgeCenter Danmark viste bl.a. den irske professor John O’Doherty og den danske foderproducent Jens Legarth fra European Protein nye resultater, der peger på, at tang kan være en fremtidig erstatning for antibiotika og zink i foderet til smågrise og søer.

”Det er helt afsindig spændende. Vi er kun begyndt at kradse lidt i overfladen af de mange muligheder, der er ved at bruge tang i dyrefoder. Men der bestemt også udfordringer. Og én af de store udfordringer bliver at skaffe tang nok. Men vi arbejder målrettet på sagen”, siger Annette Bruhn, der til marts vender tilbage til Aarhus Universitet med masser af ny spændende viden og inspiration.

Se evt. mere her.

Kontaktoplysninger for Annette Bruhn