Alumnenyheder

(Klik på billedet for fuld størrelse) Et marsvin med en sender monteret med sugekopper. Senderen registrerer hver gang dyret er oppe for at trække vejret. Når marsvin går i net hos en bundgarnsfisker, er det muligt for forskerne at fange dyret levende og montere sendere, før de atter slippes fri. Foto: Jonas Teilmann

En spæk-frakke og store mængder fisk holder Danmarks mindste hval, marsvinet, levende i den kolde vinter

07.12.2018Marsvin er blandt verdens mindste havpattedyr, der trods deres ringe størrelse skal holde en kropstemperatur på 37 grader året rundt ligesom alle andre pattedyr. Vi landlevende pattedyr ville hurtigt bukke under i det iskolde vand, der kommer helt ned på nul grader om vinteren. Hvordan klarer marsvinene den udfordring?

Marie Curie-millioner til interdisciplinær forskning der skal udvikle den videnskabelig baggrund for en bæredygtig, grøn landskabsudvikling

05.12.2018Professor og VILLUM Investigator Jens-Christian Svenning fra Institut for Bioscience og Center for Biodiversity Dynamics in a Changing World (BIOCHANGE) modtager ca 3.9 millioner for at undersøge, hvordan det europæiske landskab har udviklet sig naturmæssigt over de sidste 10,000 år og hvordan den viden kan bruges i den fremtidige landskabsforvaltning.

WATEC researcher receives Sapere Aude grant of nearly six Mio. DKK.

05.12.2018Today WATEC associated researcher Ass. Professor Klaus Koren receives the prestigious Sapere Aude grant of nearly six Mio DKK from the Independent Research Fund Denmark. New sensor for real time measure of the fish toxin ammonia in aquatic environments will help protect the environment and take water technology research to a new level.

At kæmpe for det, man brænder for

05.12.2018Efter en tur forbi handelsskolen og derefter en teknisk uddannelse fandt Keld Mortensen endelig sit kald i biologiens verden, og han udfolder alle sine interesser i jobbet som markedschef og chefrådgiver hos ingeniørvirksomheden Orbicon.

Det rådne guld?

04.12.2018Et danskledet projekt skal de næste tre år undersøge, hvordan man kan skabe værdi med udgangspunkt i en ildelugtende strand-gene: rådnende tang. Det viser sig nemlig, at der lever en lille orm i tangen, som kan have stor værdi for fiskeopdræt, hvis man kan afdække de optimale opdrætsforhold for ormene. Projektet har for nyligt modtaget 2,3 mio. dkk. fra Det Frie Forskningsråds Teknologi og Produktionspulje.

Stort projekt skal kortlægge livet langs Danmarks kyster med ny DNA metode

28.11.2018For at blive klogere på livet i havet langs vores kyster, vil forskere og frivillige de næste år indsamle mange hundrede vand- og sedimentprøver. I disse miljøprøver gemmer der sig nemlig DNA fra de forskellige organismer – fra alt fra bakterier til hvaler – som findes i havet og som hele tiden udskiller celler til deres omgivelser. Forskerne vil i laboratoriet udvinde denne miljøDNA (environmental DNA - eDNA) fra prøverne og ved hjælp af masse-DNA-sekventering beskrive samfundene i de forskellige marine områder i Danmark.

Markant reduceret iltsvind i oktober

22.11.2018Arealer med iltsvind halveret i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Færre ulve i foråret

22.11.2018Forskere har lavet stamtræ for de danske ulve.

Store næser gør tandhvaler succesfulde: størrelsen er vigtig for tandhvalers biosonar

16.11.2018Et nyt studie viser, hvordan tandhvaler – delfiner, marsvin og kaskelotter – alle har omdannet deres næser til lydgeneratorer, som med en snæver, intens lydkegle hjælper dem til at ekkolokalisere byttedyr. I takt med, at de forskellige arter har vokset sig større, er deres næser vokset uforholdsmæssigt større: Hos en voksen han-kaskelot kan lydgeneratoren udgøre op til en tredjedel af kroppen.

Forskere sporer drivhusgas fra smeltende gletsjer

13.11.2018To forskere fra henholdsvis Københavns og Aarhus Universitet har opdaget, at der strømmer metangas ud med smeltevandet fra en gletsjer i Vestgrønland. Metan virker som drivhusgas 25-30 gange kraftigere end CO2, men det er endnu for tidligt at vurdere, hvordan den hidtil ukendte kilde fra Arktis kan påvirke klimamodellerne.

Viser resultater 1 til 10 ud af 45

1 2 3 4 5 Næste