Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

TRINE BILDE - Evolutionær biologi af parringssystemer og kooperation

Vores gruppe arbejder med at forstå evolutionær tilpasning, evolutionær tilpasning, populationsgenetik, og adfærd primært med edderkopper som model system. De sociale edderkopper er usædvanlige, fordi de har et indavlet parringssystem, og de samarbejder om redebygning og yngelpleje. Vi arbejder på at forstå hvordan social adfærd opstår, og konsekvenserne af et stærkt indavlet parringssystem for genetisk variation og evolutionært potentiale.

De sociale edderkopper har ekstrem lav genetisk variation, men de er vidt udbredt og findes i mange forskellige miljøer med varierende temperatur og fugtighed. Vi undersøger hvordan dyrene er tilpasset det omgivende miljø, og hvordan plastiske mekanismer som fænotypisk plasticitet, epigenetik og mikroorganismer kan medvirke til at tolerere vidt forskellige miljøer. Vi arbejder komparativt med den afrikanske slægt Stegodyphus, der indeholder både sociale og subsociale (pre-sociale) arter.

Almindelig Rovedderkop, Pisauara mirabilis, giver hunnen en bryllupsgave, et insekt indpakket i hvid silke, for at opnå en parring. Hanner kan finde på at pakke et gennemtygget skelet ind i silke for at snyde hunnen ved at parre sig uden at give en ægte gave. Hanner kan også spille død, thanatosis, før eller under parring for at forlænge seancen med en uvillig hun. Vi undersøger seksuel selektion og hvordan alternative træk som falske gaver og thanatosis opstår i og bevares i forskellige populationer