Marint fedt i Vestgrønland - human ernæring og trofiske relationer

En stor undersøgelse skal indsamle ny viden omkring fedtindholdet i det marine grønlandske økosystem. Formålet med undersøgelsen er at belyse den positive betydning af traditionel marin kost for den grønlandske befolkning. Samtidig vil undersøgelsen bidrage til en bedre forståelse af sammenhænge og vekselvirkninger mellem dyr i havet.

Foto: Steen Andersen, Foxtrot

Undersøgelser af den grønlandske kosts virkning på mennesker har tidligere været fokuseret på fødevarers indhold af tungmetaller og miljøfremmede stoffer. Per Møller mener at der indtil nu mangler undersøgelser af de positive aspekter ved marine fødevare. Råvarer fra havet udgør som bekendt et vigtigt bidrag til den traditionelle grønlandske kost. Per Møller vil sætte fokus på kvaliteten af fedtet i 26 forskellige arter fra havet primært omkring Nuuk. De arter der skal undersøges er alt lige fra rejer til hvaler. Undersøgelsen er delt op i to dele: en del skal belyse de positive aspekter der er ved at spise dyr fra havet, mens den anden del sigter mod en bedre forståelse af livet i havet.