Stort projekt skal kortlægge livet langs Danmarks kyster med ny DNA metode
28.11.2018 — For at blive klogere på livet i havet langs vores kyster, vil forskere og frivillige de næste år indsamle mange hundrede vand- og sedimentprøver. I disse miljøprøver gemmer der sig nemlig DNA fra de forskellige organismer – fra alt fra bakterier til hvaler – som findes i havet og som hele tiden udskiller celler til deres omgivelser. Forskerne vil i laboratoriet udvinde denne miljøDNA (environmental DNA - eDNA) fra prøverne og ved hjælp af masse-DNA-sekventering beskrive samfundene i de forskellige marine områder i Danmark.
Markant reduceret iltsvind i oktober
22.11.2018 — Arealer med iltsvind halveret i forhold til samme tidspunkt sidste år.
22.11.2018 — Forskere har lavet stamtræ for de danske ulve.
Store næser gør tandhvaler succesfulde: størrelsen er vigtig for tandhvalers biosonar
16.11.2018 — Et nyt studie viser, hvordan tandhvaler – delfiner, marsvin og kaskelotter – alle har omdannet deres næser til lydgeneratorer, som med en snæver, intens lydkegle hjælper dem til at ekkolokalisere byttedyr. I takt med, at de forskellige arter har vokset sig større, er deres næser vokset uforholdsmæssigt større: Hos en voksen han-kaskelot kan lydgeneratoren udgøre op til en tredjedel af kroppen.
Forskere sporer drivhusgas fra smeltende gletsjer
13.11.2018 — To forskere fra henholdsvis Københavns og Aarhus Universitet har opdaget, at der strømmer metangas ud med smeltevandet fra en gletsjer i Vestgrønland. Metan virker som drivhusgas 25-30 gange kraftigere end CO2, men det er endnu for tidligt at vurdere, hvordan den hidtil ukendte kilde fra Arktis kan påvirke klimamodellerne.
Færre hunner skaber røre i andedammen
01.11.2018 — Ny undersøgelse fra Institut for Bioscience viser et opsigtsvækkende fald i andelen af hunner blandt fire almindelige andefugle. Forskerne ser med bekymring på den skæve kønsbalance og forudser, det kan få konsekvenser for bestandene, hvis tendensen fortsætter.
Mentorordning sikrer nye studerende god start på biologistudiet
19.10.2018 — Institut for Bioscience testede forrige semester en mentorordning, hvor et hold ældre studerende vejledte studerende på 2. semester om livet som biologistuderende. Evalueringerne var meget positive, og ordningen starter igen til foråret. Fire studerende fortæller her, hvad de har fået ud af at være med.
Pattedyrene skal bruge millioner af år på at komme sig efter vor tids masseudryddelse
17.10.2018 — Mennesket udrydder dyre- og plantearter så hurtigt, at naturens indbyggede forsvarsmekanisme, evolutionen, kan ikke følge med. Et Aarhus-ledet forskerhold beregnet, at hvis den nuværende bevaringsindsats ikke forbedres over de næste 50 år, vil så mange pattedyr-arter uddø, at naturen skal bruge 3-5 mio. år på at genoprette den biodiversitet, der vil blive tabt over de næste fem årtier.
Klimaforsker fra Bioscience hædres for årets originale forskningsidé
11.10.2018 — Seniorforsker Toke Thomas Høye fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet bliver i dag den første modtager af Danmarks Frie Forskningsfonds nye pris, der gives til årets originale forskningsidé.
Tang-entusiaster fra nær og fjern mødes i Grenaa
10.10.2018 — Når mere end hundrede tang-entusiaster mødes til AlgeCenter Danmarks årlige konference, er der tang i alle afskygninger på programmet. Seniorforsker fra Institut for Bioscience har været med til at arrangere konferencen, som byder på alt fra australsk akvakultur og canadiske antioxidanter til bedre tarmsundhed hos folk og fæ i Danmark.
Ingen nyheder i denne liste