Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Få fremtidens biolog ind i din virksomhed

Med et erhvervsprojekt hos en fødevarevirksomhed fik studerende Liva Hansen muligheden for at prøve sin biologiske viden af på varmefølsomme bakterier og biofilm. Anne Elsser-Gravesen fra ISI Food Protection fik til gengæld en ekstra og topmotiveret hjerne i sit laboratorium.

30.04.2018 | Lea Laursen Pasgaard

Biologistuderende Liva Hansen har lavet et Erhvervsprojekt i samarbejde med virksomheden ISI Food Protection. Privatfoto

Efter mere end tre års studier med forelæsninger og laboratorieøvelser, hvad har man så egentlig lært som biologistuderende? Og hvad kan man bruge den viden til?
Det spørgsmål besluttede 26-årige Liva Hansen sig forrige semester sig for at finde svaret på. Her greb hun som en af de første biologistuderende muligheden for at bytte undervisningen ud med et 20 ECTS erhvervsprojekt hos fødevarevirksomheden ISI Food Protection. Det blev et samarbejde, hverken Liva Hansen eller virksomheden har fortrudt.

Biolog i Virkeligheden

”Jeg så erhvervsprojektet som en virkelig god mulighed for at komme ud og bruge noget af det, jeg har lært, uden for universitetet. Det har været sjovt at komme ud og prøve det af i en rigtig virksomhed,” fortæller hun.

Liva Hansen har altid syntes, at mikrobiologien er spændende, og for hende var virksomheden ISI Food Protection derfor en interessant virksomhed at indgå et samarbejde med. ISI Food Protection er specialister i at beskytte fødevarer mod skadelige mikroorganismer, og virksomhedens fokus på fødevaremikrobiologi har givet Liva Hansen rig mulighed for at afprøve flere forskellige mikrobiologiske metoder og standarder i praksis. 

”Først handlede det selvfølgelig om at lære, hvordan arbejdsgangen er på arbejdspladsen og i laboratoriet. Fordi det er en fødevarevirksomhed, kommer der mange forskellige prøver ind, og jeg hjulpet til med en masse rutineanalyser. Mange af prøverne skal behandles på forskellige måder, fordi det er forskellige substanser,” fortæller hun.

Krav om selvstændighed

”Det er den studerendes motivation og interesse, der er afgørende for mig. Det er det, der skal drive projektet.”

- Anne Elsser-Gravesen, stifter og ejer af ISI Food Protection

Liva Hansen har også været koblet på nogle større projekter. Blandt andet har hun været med til at teste en meget varmetolerant bakterie hos en kunde og arbejdet med biofilm. I begge projekter fik hun lejlighed til at arbejde mere på egen hånd.

”Jeg synes, jeg har fået meget ud af at arbejde selvstændigt. Her er ikke nogen, der holder dig i hånden på samme måde som på universitetet, hvor underviseren altid kan svare på dine spørgsmål. Her skal du vide, hvad du skal gøre. Du skal udføre et stykke arbejde, og du skal selv opsøge det,” siger Liva Hansen.

Motivationen er afgørende

Hun opfordrer andre studerende, der er interesserede i at lave et erhvervsprojekt, til at finde en virksomhed, som man virkelig er motiveret for at arbejde hos. Det er et råd, som Liva Hansens vejleder ved ISI Food Protection er meget enig i.

”Det er den studerendes motivation og interesse, der er afgørende for mig. Det er det, der skal drive projektet,” fastslår Anne Elsser-Gravesen, som er stifter og ejer af ISI Food Protection sammen med sin mand, Dieter Elsser-Gravesen.

Støtter nye talenter

Anne Elsser-Gravesen mener, at virksomheder roligt kan kaste sig ud i et erhvervsprojekt med en interesseret studerende, fordi det giver en masse fordele.

”For mig er der ingen tvivl om, at det er en rigtig god idé. Jeg synes, der er alle gode grunde til at støtte unge, der gerne vil lære noget mere om fødevaremikrobiologi. Der er for få, der kan forstå det og arbejde med det ude i virksomhederne. Så når der kommer én, der gerne vil arbejde inden for området, så gør vi, hvad vi kan og prøver at være imødekommende. Det gælder både for erhvervsprojekter og andre projekter,” siger Anne Elsser-Gravesen og fortsætter:

”Som virksomhed får vi nogle ekstra hænder – og en ekstra hjerne. Så hvis man har en opgave eller et projekt, hvor det vil være rart med en medarbejder, der kan sætte sig og arbejde koncentreret og få rykket på nogle ting, så giver det rigtig god mening med et erhvervsprojekt.”

OM ERHVERVSPROJEKTET:

Formålet med erhvervsprojektet er, at den studerende opnår viden om og erfaring med at anvende biologiens teorier og metoder til at løse konkrete opgaver i en virksomhed eller organisation, der arbejder med naturvidenskabelige emner. Herudover er projektet med til at udvikle den studerendes kreativitet, selvstændighed og samarbejdsevner.

Virksomheden får til gengæld adgang og forbindelse til den seneste forskning og muligheden for at implementere den i aktuelle projekter og produkter. Samarbejdet med entusiastiske studerende giver samtidig mulighed for at påvirke deres fremtidige forskningsområder og specialer.

Den studerende skal selv sørge for at finde en projektvirksomhed og en projektvejleder. Inspiration er på vej på studieportalen.

Er du interesseret i at høre mere om muligheden for at samarbejde med en kandidatstuderende fra Institut for Bioscience? Kontakt lektor Rikke Meyer på rikke.meyer@inano.au.dk eller tlf. 8715 6562.

For virksomheder og andre arbejdsgivere: Læs mere om erhvervsprojektet her

For Studerende: Læs mere om erhvervsprojektet her

Institut for Bioscience, Alumner, Offentligheden / Pressen