Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Biolog i landbrugsbranchen: Min faglighed er det vigtigste

Opvokset på Mors og med naturen under neglene befinder Winnie Heltborg Brøndum sig godt som biolog i landbrugsbranchen. Her er øvelsen at få biologfagligheden til at spille sammen med landmændenes praksisnære virkelighed, så der både tages hensyn til natur og produktionsvilkår.

06.02.2018 | Lea Laursen Pasgaard

Alumne Winnie Heltborg Brøndum er uddannet biolog fra Aarhus Universitet i 2004. Foto: Lea Laursen Pasgaard

Som barn af en arbejderfamilie lå det ikke i kortene, at Winnie Heltborg Brøndum skulle gå på universitetet. Hendes far var betonarbejder, og moren gjorde rent på en skole, så det at studere og læse tung faglitteratur var ikke noget, hun kendte til. Hendes store drøm var at blive urmager, men da hun kom i gang med sin erhvervsfaglige uddannelse, fandt Winnie Heltborg Brøndum ud af, at hun faktisk var bogligt begavet. Hun skiftede til gymnasiet, fortsatte med at læse og blev i 2004 kandidat i biologi fra Aarhus Universitet.

Opvokset med naturen

”Hvorfor jeg lige endte med at læse biologi, ved jeg faktisk ikke, men jeg tror, det hele bunder i, at mine forældre, i min barndom, tog mig rigtig meget med ud i naturen. Det var gratis. Mine forældre havde ikke så mange penge, så vi var tit ude at fiske og i skoven, og derfor jeg har nok fået en eller anden kærlighed for det, som bare lå foran mig,” fortæller Winnie Heltborg Brøndum.

Siden 2011 har hun arbejdet ved SEGES i Aarhus – et videns- og innovationshus under Landbrug & Fødevarer, som blandt andet rådgiver danske landmænd om alt fra planter, miljø og naturpleje til dyrehold og økologi. Hun er ansat som specialkonsulent, og hendes arbejde dækker over rådgivning, undervisning og formidling om natur og naturbeskyttelse relateret til landbrug.

”Mit arbejde er ret bredt. Jeg har for eksempel lige siddet og hjulpet to landmænd med at skrive et høringssvar vedrørende Natura 2000. Samtidig har jeg skrevet en artikel om habitatdirektivet, naturtypekortlægning og kriterier for gunstig bevaringsstatus,” fortæller hun.

Jobbet er dog noget anderledes end det, Winnie Heltborg Brøndum oprindeligt havde forestillet sig at ende i, da hun startede på biologistudiet i 1997.

Planterne står stille

”Jeg havde en utopisk drøm om at skulle tjene mine penge ved at gå rundt i en eller anden jungle og kigge på bjerggorillaer. Men jeg fandt ud af, at jeg i virkeligheden synes, planterne er sjovere, fordi de står stille. De er til at få øje på, så det blev dem, jeg kastede mig over med botanikken og vegetationsøkologien gennem studietiden,” forklarer hun.

Allerede inden Winnie Heltborg Brøndum i sommeren 2004 afleverede og forsvarede sit speciale, landede hun sit første job som biolog i Nordjyllands Amt. Her arbejdede hun med administration efter naturbeskyttelsesloven indtil udgangen af 2006, hvor amterne blev nedlagt. Flere af hendes kolleger fandt herefter arbejde som sagsbehandlere i den kommunale sektor, men selv havde hun mere lyst til at prøve kræfter med rådgivningsbranchen.

Rådgivning er at finde løsninger

”Rådgivningsbranchen er spændende, fordi arbejdet her handler om at finde løsninger, ikke om at finde problemer. Og eftersom jeg er født langt ude på bøhlandet på Mors og har bondekulturen inde under neglene, kiggede jeg inden for landbrugsbranchen,” fortæller Winnie Heltborg Brøndum.

Inden hun kom til SEGES, fandt hun arbejde hos LMO, en virksomhed, der tilbyder rådgivning på landbrugsområdet. Her bestod hendes arbejde i at lave miljøgodkendelser for landmænd, og det viste sig hurtigt at være et miljø, hun befandt sig rigtig godt i.

”Jeg kan godt lide at komme ud i køkkenet hos landmændene, sidde med et stykke franskbrød med ost og tale med dem om virkeligheden. Fordi jeg er ud af en arbejderfamilie, er jeg vant til, at man skal kunne se et fysisk resultat af det, man laver. Landmændenes arbejde er overordentligt håndgribeligt, og jeg synes, det er spændende også at skulle få min faglige viden gjort anvendelig og håndgribelig for dem,” forklarer Winnie Heltborg Brøndum.

Fordomme om landbruget

Hos nogle af hendes fagfæller blev skiftet til landbrugsbranchen i begyndelsen mødt med en smule skepsis. Hvorfor ville hun dog arbejde for landbruget?

”Der er helt sikkert fordomme. Nogle af dem er ægte nok, og nogle af dem er bare sagt i spøg. Jeg kan huske de første bemærkninger: Er du nu gået over til fjendens lejr? Nogle af dem, der sagde det, har sidenhen henvist folk til mig for at få løst nogle opgaver. Så det er ikke, fordi de nødvendigvis mente det så alvorligt,” vurderer hun.

Fagligheden først

Winnie Heltborg Brøndum værner bevidst om sin faglige integritet og oplever på mange måder, at det stiller ekstra store krav til hendes faglighed at arbejde som biolog i landbrugsbranchen. Det er vigtigt for hende, at det naturvidenskabelige grundlag for forvaltningen altid er sikret, ligesom hun i sit arbejde forsøger at sikre, at der tages behørigt hensyn til både natur og produktionsvilkår.

”Man skal virkelig være velargumenteret, men det tror jeg egentlig bare appellerer til min faglige nidkærhed,” siger hun med et smil og tilføjer:

”Jeg har hele tiden koncentreret mig om, at min faglighed er det vigtigste, og at jeg ikke laver politisk arbejde på den måde. Det kan godt være, jeg får bestillinger på et bidrag til et stykke politisk arbejde, men hvis folk så bruger mit arbejde, og det er mit navn, der står på, så skal den fulde tekst også være der.”

Den rigtige hylde

Winnie Heltborg Brøndum understreger, at hun aldrig har oplevet problemer i den henseende, og adspurgt hvor hun ser sig selv om fem eller ti år, er svaret da også SEGES. Hun ser ingen grund til at skifte job, fordi hendes arbejdsopgaver har udviklet sig meget i de seks år, hun har været ansat, og arbejdsbetingelserne er gode, mener hun.

”Når der bliver ved med at være faglige udfordringer, bygger man jo bare videre på sin karriere. Folk her i huset har ikke for vane at skifte meget rundt. Gennemsnitsholdbarheden er ret høj,” siger hun.

Winnie Heltborg Brøndum opfordrer nyuddannede og andre alumner til at tænke lidt ud af boksen, når de søger job.

”Det kan godt være, du ikke fra starten får sit drømmejob, men så kan du bygge en vej derhen. Det er heller ikke sikkert, du ved, hvad dit drømmejob er, før du har prøvet det. Der er mange sære afkroge, hvor du virkelig kan finde noget at fordybe dig i, som er sjovere, end du troede fra starten. Det kan godt tage lidt tid at finde den rigtige hylde,” siger Winnie Heltborg Brøndum.

 

Blå bog: Winnie Heltborg Brøndum

Uddannet kandidat i biologi fra Aarhus Universitet i 2004. Studieretning i botanik og vegetationsøkologi.

Har efterfølgende arbejdet med administration efter naturbeskyttelsesloven som biolog i Nordjyllands Amt og som miljøkonsulent hos LMO.

Siden 2011 har hun arbejdet ved SEGES. Her er hun i dag specialkonsulent inden for natur og landbrug.

Læs mere om SEGES her

Tip os!

Hvor er AU’s knap 2.000 biologer henne i dag? Vi samler en række portrætter af udvalgte alumner – tidligere studerende med en biologiuddannelse fra AU.
Find inspiration hos dine fagfæller, og del gerne ud af egne erfaringer. Har du en spændende historie, eller kender du nogen, der har? Så send os endelig et tip på alumni@bios.au.dk

Alumner, Navne