Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Biolog i øjenhøjde med dyreparkens gæster

Sashia Lindhøj Jakobsen udlever barnedrømmen i Skandinavisk Dyrepark. Her får hun som biolog og formidler rig mulighed for at udfolde sit show-gen. Det handler om at kunne tale til flere forskellige målgrupper og gøre nørdet fagstof letfordøjeligt, siger hun.

14.12.2017 | Lea Laursen Pasgaard

Sashia Lindhøj Jakobsen har drømt om at arbejde som biolog i en dyrepark, siden hun var barn. Foto: Frej Juhl Halvorsen

Sashia Lindhøj Jakobsen blev kandidat i biologi fra Aarhus Universitet i foråret 2014. Privatfoto

Som biolog i Skandinavisk Dyrepark er det blandt andet en del af Sashia Lindhøj Jakobsens job som biolog at fodre dyrene. Her gør hun kylling klar til ørnene. Foto: Lea Laursen Pasgaard

Isbjørnene Siku og Nanok kommer, når Sashia Lindhøj Jakobsen kalder og har mad med. Foto: Lea Laursen Pasgaard

Som lille sad hun tryllebundet foran skærmen, når direktør Richard Østerballe fra Givskud Zoo underholdte TV-seerne med fortællinger om vilde dyr. Hans fortællegejst var smittende, og drømmen om selv at blive biolog og formidler i en dyrepark bed sig fast i Sashia Lindhøj Jakobsen, som blev færdiguddannet biolog fra Aarhus Universitet i foråret 2014.

Studiejob banede vejen

”Det har simpelthen altid bare været Drømmen. Da jeg startede på studiet, var det stadig mit mål, og det var også derfor, jeg søgte et studiejob som guide her i Skandinavisk Dyrepark. Det var for at forme min uddannelse den rette vej,” fortæller hun.

Studiejobbet som guide i dyreparken fik hun det første år på biologistudiet, og hun slap det ikke, før hun var færdig med sin kandidatuddannelse. Da hun i maj 2017 vendte tilbage til parken som barselsvikar for parkens faste biolog, havde hun følelsen af at være vendt hjem. Hun var landet i drømmejobbet.

”Der er ikke to dage herude, der er ens, og det er ikke "bare" et otte til fire-job foran en computerskærm. Der er så mange forskellige opgaver, og du ved aldrig helt, hvad du møder ind til, og det kan jeg egentlig meget godt lide,” siger hun.

I åbningssæsonen fra april til oktober skaber gæsterne ekstra liv i parken, og det sker tit, at en arbejdsdag i højsæsonen når op på de 13 timer. Ud over formidling og fordring af dyr er det også hendes ledelsesansvar at stå standby til at løse praktiske udfordringer i løbet af dagen. I vinterhalvåret er der til gengæld god lejlighed til at holde mere fri, og her er det opgaver som gæsteanalyser og opdatering af guidernes talemanuskripter, der fylder arbejdskalenderen.  

Forenklingens kunst

Når parken er åben for besøgende, gør hun meget ud af at være til stede blandt gæsterne, og her får hun rig mulighed for at bruge tid på det, hun som barn forelskede sig i – nemlig formidling om dyrene.

”Det fede ved formidlingen er at kunne give folk noget ny viden på en spændende og fængende måde. Når man gør det godt, tager man noget svær viden og omsætter den, så den bliver letfordøjelig. Det tunge, fagnørdede stof skal koges sammen til noget, bedstemor og barnebarnet kan forstå,” forklarer Sashia Lindhøj Jakobsen.

Plads til kritiske spørgsmål

Efter rundvisninger eller fodringer sker det stort set altid, at nogle gæster henvender sig til hende med et par ekstra, nysgerrige spørgsmål, og det sætter hun stor pris på. Også de kritiske af slagsen. Dem faldt der mange af, da København Zoo tilbage i 2014 valgte at aflive girafungen Marius.

”Det var en sag, som rigtig mange havde en holdning til. I sådanne situationer kan jeg godt lide at tage diskussionen op og forklare på en ordentlig måde, hvorfor man nogle gange er nødsaget til at aflive dyr i zoologiske anlæg,” fortæller Sashia Lindhøj Jakobsen.

Indbygget showgen

Opgaven med at underholde større forsamlinger er ikke fremmed for Sashia Lindhøj Jakobsen. Som biologistuderende var hun aktiv i både tutorforening, festforening og julerevy, så den direkte kontakt med gæsterne falder hende ganske naturligt.

”Du skal have en form for showgen i dig for at kunne fastholde publikums opmærksomhed. Du kan ikke stå og sige øh hele tiden eller virke usikker, for så mister du dem let.”

I forhold til formidlingen lader Sashia Lindhøj Jakobsen sig også inspirere af, hvordan andre dyreparker eller zoologiske haver griber opgaven an.

”Man kan nok ikke lade være med at blive en lille smule arbejdsskadet af at være her, for på ferier skal jeg altid lige rundt og snuse lidt: Det dér gør vi meget bedre, eller det dér kunne vi måske lære noget af,” forklarer hun.

Blå bog: Sashia Lindhøj Jakobsen

Kandidat i biologi fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet i foråret 2014. Faglig specialisering inden for zoofysiologi og adfærdsbiologi.

Har efterfølgende arbejdet som biolog i Givskud Zoo og som projektmedarbejder på Aarhus Universitet i forbindelse med Den Internationale Biologiolympiade og ved ST Learning Lab.

Arbejder i dag som biologi i Skandinavisk Dyrepark på Djursland. 

 

Tip os! 

Hvor er AU’s knap 2.000 biologer henne i dag? Vi samler en række portrætter af udvalgte alumner – tidligere studerende med en biologiuddannelse fra AU.
Find inspiration hos dine fagfæller og del gerne ud af egne erfaringer. Har du en spændende historie, eller kender du nogen, der har? Så send os endelig et tip på alumni@bios.au.dk

Alumner, Navne