Elever finder som de første kabelbakterier på planterødder i Knudsø

Hver år deltager tusindvis af unge mennesker i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere. Det er en konkurrence for børn og unge i grundskolen og på ungdomsuddannelserne, der elsker naturvidenskab og teknologi.

31.10.2019 | Signe Brokjær

Ph.d.-studerende Vincent Scholz fra Aarhus Universitet og de to elever fra Roskilde. Foto: Signe Brokjær

Indsamling af kabelbakterier i Knudsø ved Ry. Foto: Signe Brokjær

På jagt efter kabelbakterier i laboratoriet på Aarhus Universitet. Foto: Signe Brokjær

To piger fra Roskilde har i deres Unge Forskere-projekt valgt at arbejde med de fascinerende kabelbakterier.

Kabelbakterier er lange elektriske bakterier, som lever i mudderet i vand- og vådområder og fungerer som ledninger, der leder elektrisk strøm. De kan blive op til 5 cm lange. Den elektriske strøm ledes fra det svovlrige mudder op til overfladen af hav- eller søbunden, hvor bakterierne kan trække vejret med ilt.

Pigerne tog derfor kontakt til forskningsgruppen ved Aarhus Universitet, der arbejder med kabelbakterier.

En smuk efterårsdag mødtes de to elever med ph.d.-studerende Vincent Scholz fra Mikrobiologisk Afdeling, Aarhus Universitet og tog sammen ud til Knudsø ved Ry. Her trak de i hhv. waders og våddragt for at tage prøver af søbunden. Både prøver med og under bundplanter blev indsamlet.

Vincents ph.d. projekt går ud på at undersøge, om tilstedeværelsen af planterødder fremmer kablebakterierne i mudderet. Dette havde han dog indtil nu ikke undersøgt i felten – kun i laboratoriet.

Tilbage på universitetet gik jagten efter kabelbakterier i gang. Og til kæmpe stor glæde og begejstring fandt pigerne og Vincent kabelbakterier på planterødderne i de indsamlede prøver!

Med sig hjem i rygsækken fik de to piger flere mikroskopibilleder af de spændende fund, en masse ny viden og en ny oplevelse af naturvidenskabens fantastiske verden.

De to Roskilde-elever skal nu bruge deres nye viden fra feltturen og undersøgelserne på universitetet til selv at undersøge Roskilde Fjord for kabelbakteriers forekomst i samspil med planterødder. De skal henover vinteren selv indhente prøver og undersøge dem hjemme på skolen. Deres undersøgelser indgår i den rapport, de i februar skal indsende til Unge Forskere konkurrencen. Vi ønsker dem rigtig meget held og lykke her fra og glæder os til at høre om, hvad de finder i Roskilde Fjord.

Institut for Bioscience, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere, Alumner