Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

”Vi hører, hvad du siger, men vi gør noget andet alligevel”

I den kommunale natur- og miljøforvaltning er det ikke altid de faglige argumenter, der vinder. Det fortæller biolog Flemming Bach, som er afdelingschef i Vesthimmerlands Kommune. Her stræber han efter at skabe resultater gennem tillid til sine medarbejdere og frihed under ansvar.

19.01.2018 | Lea Laursen Pasgaard

Alumne Flemming Bach er uddannet biolog ved Aarhus Universitet i 1983. Foto: Vesthimmerland Kommune

”De første gange er det træls. Virkelig træls. Så kan man stå der og gnave i dørkarmen, men sådan er gamet i en politisk ledet organisation. Politikerne har ret til at synes noget andet. Vi kan aflevere en faglig uangribelig præsentation af en problemstilling, hvori vi forklarer, hvad der sker, hvis de vælger løsning A, B eller C. Vi kan anbefale dem at vælge B, men de kan sagtens vælge at sige: Fint nok, men vi tager C.”

Sådan lyder det fra Flemming Bach, som er kandidat i biologi fra Aarhus Universitet i 1983. Han har arbejdet med natur- og miljøforvaltning i den kommunale sektor siden 2006 og har for længst vænnet sig til, at politikerne kan vælge at underkende forvaltningens faglige anbefalinger.

Fokus på ledelse

Flemming Bach arbejder som chef for afdelingen Natur, Miljø og Sekretariat under Teknik- og Økonomiforvaltningen i Vesthimmerlands Kommune. Sammen med sine 33 medarbejdere har han til opgave at betjene politikerne i Teknik- og Miljøudvalget inden for natur- og miljøområdet, og afdelingen arbejder med alt fra miljøgodkendelser, spildevandsplaner og tilsyn med landbrug og virksomheder til forvaltning af naturbeskyttelsesloven.

Ledelseselementet og indflydelsen på sin egen dagligdag er det, Flemming Bach fremhæver som det allermest spændende ved jobbet.

”Jeg synes, det er forkert at kalde det magt, for det er ikke magt i ordets negative betydning. Jeg synes, det er spændende, at man kan være med til at præge sin egen dagligdag og få de ressourcer til at spille, som man er blevet stillet til rådighed,” forklarer han.

Tillid og lederuddannelse

Flemming Bach fortæller, at han arbejder for at skabe resultater gennem andre ved at sammensætte og opbygge organisationer målrettet til deres formål.

”Jeg starter altid med at vise folk nærmest ubegrænset tillid. Ikke naivt, men jeg stoler på, at du kan, og hvis du er i tvivl om noget så kom og spørg. Men prøv først selv. Det plejer folk at kvittere for,” fortæller han.

Flemming Bach har bygget en kommunal lederuddannelse oven på sin kandidat i biologi for at kunne forstå, lede og motivere sine medarbejdere bedst muligt. Lederuddannelsen trækker han i sit daglige arbejde langt mere på end sit speciale i botanik. 

Har lært at lære

Flemming Bach oplever ofte, at mange nyuddannede biologer ikke er bevidste om, at deres vigtigste kompetence ikke er, at de kan levere en artsliste på 200 planter. Det er derimod deres evne til at kunne sætte sig ind i nyt stof og at kunne formidle den viden, som fagligheden giver, mener han.

”Som akademiker synes jeg generelt, det er vigtigt at huske, at man ikke nødvendigvis kommer til at bruge sit speciale – eller kompetencerne herfra – i sit arbejdsliv. Den vigtigste kompetence, jeg har med mig fra universitetet er, at jeg har lært at lære,” siger Flemming Bach.

”Her i forvaltningen er det et vilkår, at lovgivningen skifter. Derfor er det vigtigt, at medarbejderne kan sætte sig ind i ny lovgivning. At de hurtigt kan skimme teksten igennem og fortælle, hvad forskellen er fra før,” tilføjer han.

Sommerhuset som naturfix

Som så mange andre biologer holder Flemming Bach meget af at være i naturen, men som afdelingschef i forvaltningen er det ikke en del af jobbeskrivelsen. Smilet bliver stort, når Flemming Bach fortæller om sin tid som specialestuderende, hvor han sejlede rundt på en ferskvandssø i Nordvestjylland og tog prøver af phytoplankton. Den del af sit fag kan han godt savne engang imellem.

”Men det at være i naturen får jeg så rigeligt opfyldt, når jeg er i mit sommerhus i Klitmøller. Her får jeg mit naturfix. At gå langs vandet en dag, hvor det blæser en stiv kuling og bare mærke elementernes rasen, det kan jeg godt lide. Har man haft en politiker, der har skabt sig lidt, så bliver det lige pludselig ubetydeligt i den sammenhæng,” siger han med et smil.

Udødelige verdensmestre

Ramt af nostalgi tilføjer Flemming Bach, at han i det hele taget ser tilbage på studentertiden på Aarhus Universitet som en periode, der i almindelighed var dejlig ukompliceret.

”Selvfølgelig skulle vi følge fagene, og eksamener var der hele tiden, men man var alligevel sin egen herre og kunne planlægge sit liv på en hel anden måde, end man kan, når man har familie og fast job,” siger han og tilføjer:

”Og så havde vi nok bare den der alder, hvor vi var verdensmestre og kunne alting. Vi havde de rigtige meninger, og vi var udødelige. Det er banalt at sige, at fredagsbaren er et af de bedste minder fra min studietid, men det var faktisk rigtig hyggeligt. Vi kunne drikke som et hul i jorden og stadig stå op for at gå til forelæsning klokken otte næste morgen. Det var en dejlig tid.”

Blå bog: Flemming Bach

Uddannet kandidat i biologi fra Aarhus Universitet i sommeren 1983. 

Har bl.a. arbejdet som IT-konsulent, i Hedeselskabets miljøbiologiske sektion i Viborg, som kvalitetschef i den internationale virksomhed Central Soya European Company, som chef for Miljøcenter Viborg og som chef for miljøafdelingen i Thisted Kommune.

Siden 2013 har han arbejdet i Vesthimmerlands Kommune, hvor han i dag er chef for afdelingen Natur, Miljø og Sekretariat under Teknik- og Økonomiforvaltningen. 

Læs mere om Vesthimmerlands Kommune her

Tip os! 

Hvor er Aarhus Universitets knap 2.000 biologer henne i dag? Vi samler en række portrætter af udvalgte alumner – tidligere studerende med en biologiuddannelse fra Aarhus Universitet.
Find inspiration hos dine fagfæller og del gerne ud af egne erfaringer. Har du en spændende historie, eller kender du nogen, der har? Så send os endelig et tip på alumni@bios.au.dk.

Alumner, Navne