Her findes også et par præsentationer. Historien og byggeprocessen ses under Om Aurora.
Billederne på siden må bruges, men husk fotokredit: Foto: Torben Vang, Aarhus Universitet. Hvis der er angivet anden fotograf gælder dette navn.
(Klik på billederne for at se dem i stor størrelse).
Download den her (PDF)
Aarhus Universitets flagskib i hjertet af Folkemødet
Begejstring, eftertænksomhed, latter, undring og skarpe diskussioner. Der var plads til det hele, da knap 6000 gæster besøgte Aarhus Universitets forskningsskib, Aurora, under Folkemødet i Allinge.
7.-19. april 2015: Forskningstogt 'Hydraulisk kontrol' i Storebælt og Lillebælt
Læs pressemeddelelsen: Forskningstogt skal finde flaskehalse i Storebælt
Følg Aurora på Twitter
21. - 23. juni 2014 - "Science at sea" ved Amaliekaj, København
Som led i forskningsfestivalen "Science in the City" som blev afholdt i forbindelse med Euroscience Open Forum-konferencen i København holdt AURORA 'åbent skib' ved Amaliekaj ud for Amaliehaven, hvor det lå ved siden af forskningsskibet DANA.
Udover at få en rundvisning på skibet og høre om faciliteterne og den forskning, der kan udføres på skibet, kunne gæsterne opleve eventen ”Smag på Havet”, hvor Nordic Food Lab lavede utraditionel mad med alger, tang og skaldyr og serverede smagsprøver ombord på AURORA.
Forskere fra AlgeCenter Danmark og Institut for Bioscience på Aarhus Universitet viste også forskellige former for tang og fortalte om tangens egenskaber.
Se også opdateringerne på Twitter og Instagram.
Foto: Christina Troelsen
17. - 19. juni 2014 - Prøvetagning i Bornholmerdybet
Biogeokemiker Hans Røy og professor Bo Barker Jørgensen m.fl. fra Center for Geomikrobiologi på Aarhus Universitet var på tre dages boretogt med Aurora for at tage prøver fra havbunden i Bornholmerdybet syd for Christiansø. Formålet med kerneboringerne var at undersøge mikroorganismer i havbunden, særligt med fokus på metanproducerende mikroorganismer.
En journalist fra Politiken, Lasse Foghsgaard, var inviteret med ombord på togtet og skrev en helsides artikel "Jagten på havbundens hemmelighed" som blev bragt søndag 29. juni 2014.
Foto: Bo Barker Jørgensen
14. juni 2014 - Folkemødet i Allinge
Danske Slagtermestre byder på grill og smagsprøver på agterdækket af Aurora.
Diskussionsoplæg om Håb og tillid v. professor Gert Thinggard (AU) og lektor Bertel Nygaard (AU). Ordstyrer Niels Krause-Kjær på dækket af Aurora.
Jazz med Søren Gemmer og Anne Marie Støvring Sørensen på dækket af Aurora.
Foto: Peter Bondo Christensen
13. juni 2014 - Folkemødet i Allinge
Danmarks nye forskningsskib, Aurora, fylder godt op i havnen under folkemødet på Bornholm. På flere forskellige måder. Dels er skibet et af de største i den lille havn, dels er der stor interesse for at komme ombord på Aurora og se det topmoderne forskningsskib.
Gennem eftermiddagen serverede Danske Slagtermestre lækre lokale grillpølser og ost fra Bornholm. En stor grill dækkede agterdækket af Aurora.
I den sene aftensol og med den rejsende fuldmåne som kulisse udspandt der sig på dækket en levende, skarp og munter debat om uddannelsespolitik og fremtidens universiteter.
Lektor Lone Kofoed Hansen, gav et kort oplæg, som i den grad tændte diskussionen blandt paneldeltagere og publikum. Panelet bestod ud over Lone Kofoed af Rektor Brian Bech Nielsen (AU), Jonas Dahl (SF), Esben Lunde Larsen (V), Charlotte Rønhof (DSF) og Jacob Ruggaard (DSF), mens uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang fra Politikken var en meget oplagt ordstyrer.
Foto: Peter Bondo Christensen
12. juni 2014 - Folkemødet i Allinge
Det blev en hektisk og spændende dag for Danmarks nye forskningsskib, Aurora, under folkemødet på Bornholm. Aurora er base for Aarhus Universitets aktiviteter under folkemødet og interessen for at se skibet har været helt enorm.
Gennem flere perioder kan gæster til folkemødet komme ombord og få en grundig rundvisning på skibet og får i detaljer forklaret, hvordan Aurora kan bidrage til dansk on international forskning.
På førstedagen af folkemødet besøgte uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen Aurora. Ministeriet har finansieret er væsentlig del af skibet. Til stede var også blandt andre rektor for AU Brian Bech Nielsen og dekan for ST Niels Chr. Nielsen.
Senere samme eftermiddag besøgte Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard med følge skibet, hvor videnskabelig medarbejder Hans Røy fortalte om stofomsætningen i Østersøen og hvordan grundforskningen har stor betydning for erhvervslivet, eksempelvis efterforskningen af olie.
Om aftenen blev dækket af Aurora lavet om til et stort udendørs auditorium, hvor professor Jacob Carstensen fra Bioscience, AU, holdt et debatoplæg om miljøtilstanden i Østersøen. Oplægget var grundlaget for en efterfølgende debat mellem Henrik Høgh, Venstre, Steen Gade, SF, Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for DN, Jacob Carstensen, AU samt den radikale miljøordfører, Lone Loklindt.
Foto: Peter Bondo Christensen
Aurora blev officielt døbt ved et arrangement på Aarhus Havn.
Status:
I uge 11 er der foretaget de første søprøver – dvs tests af skibet i Vesterhavet med søfartsstyrelsen om bord sammen med håndværkere mm.
De første prøveture er gået rigtig, rigtig godt og der har kun været få problemer. Vi har gennemført en række prøver med søfartsstyrelsen og en række tests af skibets egenskaber – herunder belastningstest med en times sejlads med 100 % belastning, Crash-test, drejetest, instrumenttest. Det var en stor oplevelse at sejle med hende ud gennem slusen første gang. Af forsikringshensyn måtte jeg ikke selv sejle skibet ud og ind gennem slusen – dertil var hyret en særdeles rutineret skibsfører, der gjorde arbejdet meget fint. Jeg fik dog liv til at sejle hende ud af havnen og til at lave testene i søen. Den virker tilpas doven i søen og jeg tror det er et behageligt skib at arbejde på. Pengene, vi har brugt på støjisolering, er særdeles godt givet ud. Der var meget, meget lidt støj i skibet. Man skulle lytte meget koncentreret efter for at kunne høre om maskinerne går, når man er i messen, selvom de gik med 100 % belastning. Topfarten er ca 11,5 kn. Brændstofforbruget ved moderat fart (ca 9 knob) er 70-90 l/t, men det bliver nok øget noget, når skibet bliver udrustet og lidt tungere. Vi oplevede lidt hydrauliklækager ved den ene styremaskine, og lidt isolering i maskinrummet, der ikke sad ordentligt fast samt lidt problemer med kølevandstryk, samt lidt andre småskavanker. De fleste ting blev afhjulpet i søen.
Det lover meget, meget godt for fremtiden. /Torben
Uge 9 og 10: Kajprøverne er i fuld gang. Systemer bliver testet og godkendt et efter et.
Status:
Det går planmæssigt med bygningen af Aurora. De kraftige storme har ikke haft nogle konsekvenser for skibet. Det har ligget godt bag ved slusen i Hvide Sande, men er dog blevet sikret med ekstra fortøjninger. God planlægning, godt håndværk kombineret med generelt heldigt vejr, har bevirket at arbejdet er gået godt og tidsplanen er fulgt. Det har kun været få problemer. Der er ingen tvivl om, at den erfaring som er på værftet, har stor betydning for at det er tilfældet. Flere af de ansatte har praktisk sejladserfaring fra fiskeriet og handelsflåden og det bevirker, at gode praktiske løsninger indarbejdes i skibet.
Der arbejdes mange steder i skibet samtidig. Beboelsesområdet begynder at tage form, næsten alle køjer er på plads, skabe og opbevaringsplads er ved at være stillet op. Arbejdet i styrehuset er også langt. Loft og vægge er på plads og der arbejdes på at inddække vinduer og lave pultene færdige.
I maskinrummet er det rørsystemerne og de store udstødninger, der er ved at være på plads. Nu er arbejdet med at lægge dørken (gulvet) i maskinrummet lige begyndt. Efterhånden som rørsystemerne bliver færdige, trykprøves de, men det er først når de er helt færdige, at de kan blive testet. Der er mange systemer der skal virke: trykluft, vacuumluft, lænsning (tre systemer), brandslukning (tre systemer), ballastsystemet med 5 tanke, ferskvandssystem med watermaker, vandrensning, dobbelt vandværk og tre tanke, spildevandsopsamling med pumper og tre tanke, brændstofsystem med 5 tanke, offline fuelrensning, transferpumper, hydrauliksystem med kran, CTD bom, fire spil, A-frame, saltvandsystem til laboratorier, kølesystemer til motorer, gear, hydraulik, ventilationsanlæg mm, opvarmning med motorvarme, oliefyr og varmepumpe osv.
I øjeblikket er vi ved at planlægge de mange tests, der dels skal afsløre fejl (få, forhåbentlig) og dels skal dokumentere, at systemerne virker som forventet. De første tests hedder HAP (Harbour Acceptance Tests) og som navnet indikerer, skal det foregå mens båden ligger ved kaj. Senere kommer der ”seatrials” til søs. Endvidere skal der foregå øvelser, demonstrationer og tests af skibets sikkerhedsudrustning og brandslukningsudstyr, så skibet kan godkendes af Søfartsstyrelsen og derefter tages i drift. Det bliver spændende at se hvilke problemer og udfordringer der kommer, når det hele skal testet og alle maskiner skal til at køre.
Byggeriet følges tæt af projektgruppen med rådgivere, og skipper Torben Vang opholder sig på værftet i Hvide Sande 3-4 dage om ugen for løbende at være en del af byggeprocessen.
Projektgruppen arbejder også med at forberede driften af skibet. Projektgruppen har holdt møde med Aarhus Havn og skibet har nu fået en havneplads tæt ved Aarhus å’s udløb i havnen, hvilket er en meget fin plads. Desuden er projektgruppen ved at lave aftaler om adgang til et mindre lagerareal på havnen og andre praktiske detaljer.
Sommeren og efteråret 2014 ser ud til at blive en særdeles aktiv periode med mange spændende togter med skibet. Der er nedsat en driftsgruppe, der skal varetage driften og økonomien for skibet og der er allerede nu rift om skibstid. Der kommer en god indtjening i år, og i det hele taget ser det ud til at skibet får en rigtig god start i sit arbejde for Aarhus Universitet og havforskningen i Danmark.
Styrepultene er på plads i styrehuset. De tekniske udfordringer afklares med folk fra værftet.
(Før musen over billederne for at se billedtekster. Klik på billederne for at se dem i stor størrelse).
Det begynder at ligne et rigtigt skib!
(Før musen over billederne for at se billedtekster. Klik på billederne for at se dem i stor størrelse).
(Før musen over billederne for at se billedtekster. Klik på billederne for at se dem i stor størrelse).
Nu er de færdige med at udskære og bukke plader til byggeriet. De er færdige med kølen og arbejder nu på at beklæde skroget under vandlinjen.